Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιφθέγματα:Compendium

Από Βικιφθέγματα

Εισαγωγικά: Τι είναι τα Βικιφθέγματα

[επεξεργασία]

Τα Βικιφθέγματα ή Wikiquote, αδελφικό έργο της Βικιπαίδειας ή Wikipedia, είναι μία διεθνής, ανοιχτού περιεχομένου, διαδικτυακή επιτομή - βάση ρητών, γνωμικών και αποφθεγμάτων (και όχι μόνο, αφού περιέχει και Γλωσσοδέτες, Αινίγματα, Διαφημιστικά “Σλόγκανς” κ.λπ.). Δημιουργήθηκε και εξελίσσεται συνεχώς με τη συνεργασία εθελοντών βασιζόμενη στο λογισμικό και τη φιλοσοφία wiki, που σημαίνει ότι άρθρα - σελίδες μπορούν να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ακόμα κι εσύ, απλέ (μέχρι τώρα!...) αναγνώστη – χρήστη των Βικιφθεγμάτων, μπορείς να αρχίσεις να καταχωρείς γνωμικά και να συμβάλεις στη συλλογική αυτή προσπάθεια!... Δες ΕΔΩ πώς να το κάνεις! Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλοι οι Βικιφθεγμιστές και κάπως έτσι (και χάρη σε όλους) κατορθώθηκε αυτή στη στιγμή να υπάρχουν στα Βικιφθέγματα 1.854 σελίδες με πολλές ρήσεις και παροιμιώδεις φράσεις στην ελληνική γλώσσα και να συνεχίζεται αυτή η συνολική προσπάθεια.

Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους συντάκτες των Βικιφθεγμάτων κατοχυρώνεται πνευματικά υπό την άδεια GNU Free Documentation License. Οι συνεισφορές παραμένουν ιδιοκτησία των δημιουργών τους, ενώ η αδειοδότηση copyleft εξασφαλίζει ότι το περιεχόμενο θα διανέμεται και θα αναπαράγεται ελεύθερα. Μέρος του περιεχομένου μπορεί να είναι πνευματικά κατοχυρωμένο ή διαθέσιμο ως κοινό κτήμα αναλόγως της πηγής του.

Βλέπε και: Για τη Βικιπαίδεια:

Για τα Βικιφθέγματα:


Τι δεν είναι τα Βικιφθέγματα

[επεξεργασία]

Βλέπε σχετικώς την ειδική σελίδα "Τι δεν είναι τα Βικιφθέγματα"

Βλέπε και: " Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια"


Η Πολιτική των Βικιφθεγμάτων

[επεξεργασία]

Βλέπε σχετικώς την ειδική σελίδα " Βικιφθέγματα: Πολιτική"


Ιστορία των Βικιφθεγμάτων

[επεξεργασία]

Το έργο ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου 2003, αρχικά στην αγγλική γλωσσική εκδοχή του, μετά από πρόταση άγνωστου χρήστη, από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο των Βικιφθεγμάτων Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί μέσω του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Wikimedia (Wikimedia Foundation), αν και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι τις 10 Ιουλίου 2003 (οπότε και μεταφέρθηκε στον εξυπηρετητή της Βικιπαίδειας), φιλοξενήθηκε στο Wolof wiki.

Στις 31 Ιουλίου 2003 υπήρχαν 172 λήμματα, 10.172 καταχωρήσεις, 10 αναγνωρισμένοι Βικιφθεγμιστές και 48 εγγεγραμμένοι χρήστες. Ένα μήνα μετά, στις 31 Αυγούστου 2003, υπήρχαν 339 σελίδες, 18 αναγνωρισμένοι Βικιφθεγμιστές και 105 εγγεγραμμένοι χρήστες. Την 1 Αυγούστου 2004 υπήρχαν πάνω από 300 εγγεγραμμένοι χρήστες και 27 αναγνωρισμένοι Βικιφθεγμιστές.

Τον Ιούνιο του 2004, δηλαδή περίπου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του και έξι μήνες μετά την κατοχύρωση του ονόματος wikiquote.org, τα Wikiquotes είχαν περίπου 2.500 άρθρα σε έξι γλώσσες. Στη συνέχεια οι χρήστες που μιλούσαν άλλες γλώσσες ζητήσαν το δικό τους χώρο και έτσι δημιουργήθηκαν η Γερμανική, η Γαλλική, η Ιταλική και η Πολωνική Βίκιφθέγματα. Το έργο της Βίκιφθέγματα αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2004 υπήρχαν 15 γλώσσες, τον Δεκέμβριο του 2004 σχεδόν 6.500 άρθρα συνολικά και στα τέλη Μαΐου 2005 τα άρθρα έφτασαν στις 14.000. Στα τέλη του 2005 υπήρχαν 87 διαφορετικές γλώσσες – εκδόσεις των Βικιφθεγμάτων, με μεγαλύτερη πάντα την αγγλική έκδοση (με 5.464 άρθρα, τότε), ενώ ακολουθούσαν η γερμανική, η γαλλική, η βουλγάρικη, η πολωνική, η πορτογαλλική και η ιταλική, όλες με περισσότερα από 2.000 άρθρα.

Τα τρέχοντα – ενημερωμένα στατιστικά δεδομένα για όλες τις εκδόσεις των Βικιφθεγμάτων μπορεί κάποιος να δει ΕΔΩ!

Μερικές ημερομηνίες – σταθμοί στην πορεία των Βικιφθεγμάτων:

  • 27 Ιουνίου 2003 - Προσωρινή φιλοξενία στο wolof language wikipedia: wo.wikipedia.com
  • 10 Ιουλίου 2003 - Δημιουργία subdomain: quote.wikipedia.org
  • 25 Αυγούστου 2003 - Δημιουργία domain: wikiquote.org
  • 19 Μαΐου 2004 - Υπήρχαν 1000 σελίδες
  • 17 Ιουλίου 2004 - Νέες γλώσσες προστέθηκαν
  • 13 Νοεμβρίου 2004 - Η αγγλική έκδοση έφτασε τις 2000 σελίδες
  • Νοέμβριος 2004 - 24 γλώσσες
  • 24 Μαρτίου 2005 - 26 γλώσσες

Η ελληνική εκδοχή

[επεξεργασία]

Το ελληνικό ενδιαφέρον για την Βικιφθέγματα εκδηλώθηκε αρχικά τον Ιούλιο του 2004. Στις 20 Φεβρουαρίου 2004 φθάσαμε, αισίως, τα 200 λήμματα. Στις 27 Μαρτίου 2009 υπήρχαν στα Βικιφθέγματα 770 λήμματα -σελίδες και... αυτή στη στιγμή υπάρχουν 1.854 σελίδες.

Πώς θα συμμετάσχετε στα Βικιφθέγματα

[επεξεργασία]

Πώς να…

Έτοιμα Πρότυπα

Οδηγίες για κλειδωμένα άρθρα

Μη διστάσετε! Πειραματιστείτε! Γι’ αυτό υπάρχει η Αμμοδόχος

Όλη η Βοήθεια εδώ! Και, βεβαίως, αναλυτικότατα, στις αντίστοιχες σελίδες της Βικιπαίδειας

Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, μπορείτε να την καταθέσετε προς απάντηση εδώ ή, βεβαίως, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Βήμα της Κοινότητας, που είναι κάτι αντίστοιχο με την Βικιπαιδική “Αγορά”

Τι σημαίνει Χρήστης, Βικιφθεγματιστής, Διαχειριστής και Γραφειοκράτης

[επεξεργασία]

Τι είναι οι…


Επικοινωνία

[επεξεργασία]

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση, μπορείτε να την καταθέσετε προς απάντηση εδώ ή, βεβαίως, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Βήμα της Κοινότητας, που είναι κάτι αντίστοιχο με την Βικιπαιδική “Αγορά”

Δείτε ακόμα τη σχετική πληροφοριακή σελίδα της Βικιπαίδειας: Βικιπαίδεια –Επικοινωνία