Βικιφθέγματα:Πώς να δημιουργήσετε μια σελίδα

Από Βικιφθέγματα
  • Αν κάποιος χρήστης έχει δημιουργήσει έναν εσωτερικό σύνδεσμο για ένα λήμμα που δεν υπάρχει, τότε ο σύνδεσμος εμφανίζεται με κόκκινα γράμματα. Αν πατήσετε πάνω του, θα σας οδηγήσει στο πεδίο "Επεξεργασία" ενός κενού λήμματος με όνομα αυτό του συνδέσμου, όπου μπορείτε να συγγράψετε το νέο λήμμα. Στη συνέχεια το αποθηκεύετε με το κουμπί "Αποθήκευση" που βρίσκεται κάτω από το κείμενο και το νέο λήμμα είναι έτοιμο. Κόκκινο σύνδεσμο μπορείτε να δημιουργήσετε και στο Αμμοδοχείο, ή στη σελίδα χρήστη σας.
  • Εάν θέλετε να ξεκινήσετε ένα νέο λήμμα που δεν γνωρίζετε εάν υπάρχει ή όχι, γράφετε το ακριβές όνομά του στο πεδίο "Αναζήτηση" στα αριστερά κάθε σελίδας και πατάτε "Μετάβαση". Εάν το λήμμα υπάρχει, σας δίνεται επιλογή να το επεξεργαστείτε, ενώ εάν δεν υπάρχει, θα σας δοθεί η δυνατότητα να το δημιουργήσετε ακολουθώντας έναν κατάλληλο σύνδεσμο, όπως και στην πρώτη περίπτωση.

Ξεκινώντας μια νέα σελίδα[επεξεργασία]

Τα λήμματα στα Βικιφθέγματα ανήκουν σε διάφορες ομάδες: άνθρωποι, έργα τέχνης (όπως λογοτεχνικά έργα, κινηματογράφος, μουσικά έργα, θέατρο) και θέματα. Κάθε ομάδα έχει τις δικές της συμβάσεις. Σε γενικές γραμμές, τα Βικιφθέγματα ακολουθούν συνήθως τις πρακτικές ονομασίας της Βικιπαίδεια, έτσι ένας έλεγχος πρώτα εκεί σε κάποιο εγκυκλοπαιδικό λήμμα για ένα πρόσωπο, λογοτεχνικό έργο, ταινία ή θέμα, θα σας παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα νέο λήμμα με το σωστό τίτλο.

Τα ονόματα ανθρώπων ακολουθούν τις πρακτικές ονοματοδοσίας που ισχύουν στη Βικιπαίδεια. Σε γενικές γραμμές τα ονοματεπώνυμα γράφονται με τη μορφή πρώτα το όνομα και μετά το επώνυμο.

Έργα τέχνης θα πρέπει να ακολουθούν την επίσημη ονομασία όποτε είναι δυνατόν. Σημείωση: Πολλά λογοτεχνικά έργα ή ταινίες εμφανίζουν τίτλους με όλα-κεφαλαία, μερικοί με όλα-πεζά, ή με πολλές παραλλαγές. Αυτό μερικές φορές γίνεται για καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά συνήθως έχει να κάνει περισσότερο με τις πρακτικές και το στυλ του κάθε εκδότη. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα Βικιφθέγματα χρησιμοποιούν τον τυπικό κανόνα ονοματοδοσίας (το πρώτο γράμμα κεφαλαίο, όλα τα υπόλοιπα πεζά), εκτός από σπάνιες περιπτώσεις.

Θέματα είναι μια γενικότερη ομάδα. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρακτική ονοματοδοσίας, αλλά μπορούμε να συνοψίσουμε στα βασικά:

  • Προσπαθήστε να κάνετε το τίτλο του άρθρου αρκετά γενικό, για να ενθαρρύνει μια λογική συλλογή αποφθεγμάτων (ακόμα κι αν έχετε μόνο ένα απόφθεγμα για να ξεκινήσετε). Παράδειγμα: μη δημιουργείτε ένα λήμμα με αποφθέγματα από μία και μόνο ομιλία, αλλά τοποθετήστε τα αποφθέγματα σε ένα λήμμα για το πρόσωπο που δίνει την ομιλία.
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε συνοπτικούς τίτλους άρθρων. Παράδειγμα: "Αινίγματα" είναι καλύτερος τίτλος από το "Αινίγματα για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα".

Τα τοπωνύμια είναι σπάνια σαν θέματα στα Βικιφθέγματα και θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβάσεις της Βικιπαίδεια.

Για οδηγίες συγγραφής , δείτε Βικιφθέγματα:Πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα.

Μπορείτε να πειραματιστείτε στο Αμμοδοχείο.