Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυταπάτη

Από Βικιφθέγματα

Αυταπάτη είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος παραπλανά (απατά) τον ίδιο του τον εαυτό με το να αποδέχεται ως αληθινό κάτι που δεν είναι. Είναι μια διαδικασία άρνησης ή εξορθολογισμού που απέχει της σημαντικότητας ή της σπουδαιότητας των στοιχείων περί του αντιθέτου και λογικού επιχειρήματος.

Αποφθέγματα[επεξεργασία]

  • Διόπερ ῥᾷστον ἁπάντων ἐστὶν αὑτὸν ἐξαπατῆσαι· ὃ γὰρ βούλεται, τοῦθ᾽ ἕκαστος καὶ οἴεται, τὰ δὲ πράγματα πολλάκις οὐχ οὕτω πέφυκεν.
    • Γι' αυτό ακριβώς και το πιο εύκολο πράγμα είναι η αυταπάτη, γιατί ό,τι ο καθένας επιθυμεί, αυτό φαντάζεται ως αληθινό· τα πράγματα όμως τις πιο πολλές φορές από τη φύση τους είναι διαφορετικά.
    • Δημοσθένης, Ολυνθιακός/Γ, 19, μετάφρ. Αθ. Ι. Γιαγκόπουλος, Μ. Αραποπούλου, Κατά Φιλίππου Α', Ολυνθιακοί Α', Β', Γ', εκδ. Ζήτρος (2006)
  • Οι άνθρωποι ήταν πάντα και θα είναι πάντα τα απλοϊκά θύματα της εξαπάτησης και της αυτό-έξαπατησης στην πολιτική ωσότου μάθουν να ανακαλύπτουν τα συμφέροντα τούτης ή εκείνης της τάξης πίσω από όλες τις ηθικές, θρησκευτικές, πολιτικές και κοινωνικές φράσεις, διακηρύξεις και υποσχέσεις.
  • Ο εθνικισμός είναι πείνα για δύναμη που μετριάζεται από την αυτο-εξαπάτηση.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ψεύτες. Δεν μπορούν να ανεχτούν πολλές παραφωνίες. Δε θέλω να αρνηθώ ότι κάποιοι είναι ψεύτες και στυγνοί προπαγανδιστές. Μπορείτε να βρείτε τέτοιους στη δημοσιογραφία αλλά και τον ακαδημαϊκό κλάδο. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο κανόνας. Ο κανόνας είναι η υπακοή, η υιοθέτηση μιας άβουλης στάσης, λαμβάνοντας τον εύκολο δρόμο της αυτο-εξαπάτησης.
    • Νόαμ Τσόμσκι, συνέντευξη στον Τζέιμς Περκ, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο The Chomsky Reader (1987)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία]

Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με:
Wiktionary logo
Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που είναι σχετικό με τη σελίδα: