Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρτα

Από Βικιφθέγματα

Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και του δήμου Αρταίων, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Ιωάννινα, με πληθυσμό 21.895 κατοίκους (απογραφή 2011).

Tο ιστορικό γεφύρι της Άρτας.

Αποφθέγματα[επεξεργασία]

  • Παρουσίες ανάερες οι τρεις αδερφάδες, που γεφύρωσαν τα τρία ποτάμια, τον Δούναβη και τον Ευφράτη και τον Αραχθο, σιγοπερπατούσαν με πασουμάκια καμωμένα από αγάπη και ποίηση, απάνου στο χρυσοκόκκινο χιόνι. Κι ανάμεσά τους η πιο μικρή, η πιο σπιτική, η πιο καλόβολη, ετούτη η πολυαγαπημένη του Πρωτομάστορα! Είναι των αδυνάτων αδύνατο να ιδώ με άλλα μάτια την Άρτα.
  • Η Άρτα! Τι μεθυστικός παράδεισος, τι παρθενικός κήπος των εσπερίδων είναι αυτός ο τόπος την ώρα που οι πορτοκαλανθοί και οι λεμονανθοί ανοίγονται, καθώς ερωτευμένα ματάκια μέσα στον ήπιο ήλιο τ'Απρίλη και το λυρικό σεληνόφως! Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος
  • Της Άρτας το γεφύρι είναι λαϊκό αριστούργημα, σαν ένα κομμάτι από ραψωδία Ομηρική, και είναι για να το εκμεταλλεύονται η ποίηση και η μουσική, όσο υπάρχουν.
  • Αρχόντισσα της Ήπειρος, της Ρωμιοσύνης πέτρα ριζιμιά, των θρύλων και της ιστορίας πόλη, Άρτα του κόσμου αρτυμή.
  • Έρχομαι,πάνω στην γαλάζιαν αχλύ των Τζουμέρκων θρους στα φύλλα της πανύψηλης πτελέας γη της ήμερης Άρτας, με τους όχτους των περιβολιών, λυκαυγές και λυκόφως,κοπάδια κι αλέτρι, μ'έναν κόκκινο μύλο κατοικούμενον από νεράιδες.
  • Αναγόμεθα πλησίον των εκβολών του ποταμού Αράχθου δια των κωπών περί τα 9 χιλιόμετρα, και περιχαρείς ήλθομεν εις την Αράχθειαν πόλιν, την οποίαν δια τοσαύτης πορείας εζητήσαμεν. Αφού την μεγάλην πόλιν διοδεύσαμεν, είδομεν τας θαυμάσιας πύλας και τα πελώρια δια υπερμεγεθών λίθων συντεθέντα τείχη και τους εκ τέχνης περιφανείς ανδριάντας και τα πέντε γνωστότατα δι' αττικών γραμμάτων επιγράμματα. 1436 μ.Χ
  • Ο ήλιος βασιλεύει σαν μια αποθέωση χρυσού και ο λόγος μας για τον Αρτινό ήρωα Καραϊσκάκη και τον λιγόζωο ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, που πέθανε εδώ, ακούγεται σαν ένα σιγανό βιολί σε μια μοναδική νύχτα όπου οι ψυχές μεγαλουργούν. Τα νερά του Άραχθου παίρνουν κοκκινωπές αποχρώσεις. Ο ουρανός ξεχειλίζει από τον καταρράχτη των άστρων. Η μνήμη της ποιητικής ομορφιάς της Άρτας και της ζωντανής της παρουσίας μας ακολουθάει τώρα που την αποχωριζόμαστε.
  • Γιατί κανένας ζωγράφος δεν ήρθε ακόμη και δεν έρχεται να δει τον κόλπο της Άρτας, μια ήσυχη νύχτα, υπό το φως του φεγγαριού; Ω, τι νέες εικόνες προσφέρει σε έναν ποιητή αυτό το μέρος! Τι νέα χρώματα για το πινέλο! Τι συναισθήματα για την ευαίσθητη ψυχή. Ο σοφός άνθρωπος θα μεταφερθεί εδώ με τη σκέψη του για να διαλογιστεί, ο άτυχος να κρύψει τη δυστυχία του, ο εραστής για να απολαύσει τον ερωτά του και ο μελαγχολικός για να αναστενάξει. Είμαι τόσο ενθουσιασμένος με αυτό το θέαμα που με φοβίζει η ιδέα πως μία απότομη κίνηση θα απομακρύνει τη βάρκα από τη σφαίρα της γοητείας του τοπίου και ένας ισχυρός άνεμος θα έρθει να καταστρέψει την ψευδαίσθηση.
  • Λίγα μέρη είναι πιο θαυμάσια στην όψη και την τοποθεσία από την Άρτα και για έναν αρχαιογνώστη η έλξη είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι για έναν καλλιτέχνη. Τίποτα δεν μπορεί να υπερβεί το σεβάσμιο μεγαλείο των Ελληνικών τειχών της πόλης, και από το χώρο της αρχαίας ακρόπολης, η πανοραμική λαμπρότητα της θέας είναι μαγευτική στον ύψιστο βαθμό.
  • Γιατί όλοι μια μεταλαβιά του χρόνου είμαστε και της μνήμης. Ένας κόκκος άμμου στην Κορωνησία, μια βελόνα έλατου στο Βουργαρέλι, μια καλαμιά στα διβάρια της Βίγλας, ένα κούμαρο στο Δίστρατο, μια χιονονιφάδα στα Θεοδώριανα, ένα θρόισμα στην Σκουληκαριά, μια πυγολαμπίδα στο Κομπότι ή στην Καλεντίνη, ένα αναδίπλωμα του νερού στα Άγναντα, ένα χαμόγελο που σε καρτερεί στην Άρτα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία]

Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με: