Ωγκύστ Ροντέν

Από Βικιφθέγματα

Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (François-Auguste-René Rodin, 12 Νοεμβρίου 1840 - 17 Νοεμβρίου 1917) ήταν Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.

Αποφθέγματα[επεξεργασία]

  • Η τέχνη δείχνει στους ανθρώπους το λόγο ύπαρξής τους. Τους αποκαλύπτει το νόημα της ζωής, τους φωτίζει για το πεπρωμένο τους και, επομένως, τους προσανατολίζει στη ζωή[1].
  • Έχετε πεισθεί τώρα ότι η τέχνη είναι ένα είδος θρησκείας[1];
  • Κι επειδή μόνον η δύναμη του χαρακτήρα κάνει την ομορφιά της τέχνης, συμβαίνει συχνά το πιο άσχημο της φύσης να είναι το ωραιότερο της τέχνης[1].
  • Λοιπόν, κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης. Οι μορφές που δημιουργεί πρέπει να προσφέρουν στη συγκίνηση μονάχα ένα πρόσχημα για να αναπτύσσεται στο διηνεκές[1].
  • Ο κόσμος θα γίνει ευτυχισμένος μόνον όταν όλοι οι άνθρωποι αποκτήσουν καρδιά καλλιτέχνη, δηλαδή όταν όλοι θα χαίρονται με την εργασία τους[1].

Παραπομπές[επεξεργασία]

Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με:
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Auguste Rodin. Η τέχνη. Μετάφραση Aline Karolczak - Γιώργος Αραμπατζής. Επιμέλεια Αθανάσιος Τσικουδής. Επίμετρο R. M. Rilke Κείμενα για τον Ροντέν. Μετάφραση Ανίτα Συριοπούλου. Printa. Γ΄ έκδοση. Αθήνα. 2009.