Πελέ

Από Βικιφθέγματα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (Edson Arantes do Nascimento, γεννήθηκε 23 Οκτωβρίου 1940), γνωστός ως Πελέ (Pelé), είναι Βραζιλιάνος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. Έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS), έχει αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος όλων των εποχών από τη FIFA και ευρέως θεωρείται ως ο κορυφαίος στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Γνωστός και ως ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου», κατέχει τους τίτλους «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από τη FIFA και «Αθλητής του Αιώνα» από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Σε φωτογραφία του 2013

Αποσπάσματα[επεξεργασία]

  • «Το ποδόσφαιρο είναι το κορυφαίο στα ομαδικά αθλήματα. Και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι μόνος του. Ο Πελέ είναι ένα διάσημο όνομα, αλλά ο Πελέ σημείωσε τα γκολ του επειδή ένας άλλος παίκτης του πάσαρε την κατάλληλη στιγμή. Και η Βραζιλία κέρδισε παιχνίδια επειδή ο Πελέ δεν προσπάθησε να βάλει τα γκολ μόνος του, αλλά πέρασε σε άλλους όταν χρειαζόταν για να μπει το γκολ».
  • «Αν έκανα τη διαφορά ήταν χάρη στην εκπαίδευσή μου και την οικογενειακή μου βάση, γι' αυτό δεν μπήκα ποτέ σε σκάνδαλα».
  • «Αν μία ομάδα έχει καλούς και ποιοτικούς παίκτες, καλλιτέχνες, θα φανεί θέαμα. Διαφορετικά, δεν αξίζει να βάλω τηλεόραση ή να πάω στο γήπεδο».
  • «Όλοι οι παίκτες όλων των ομάδων παίζουν το ίδιο, η διαφορά έρχεται όταν έχεις δύο ή τρεις παίκτες που έχουν ατομικές ικανότητες. Εκεί αγγίζεται η δόξα».
  • «Ο Θεός μου έδωσε το δώρο να ξέρω να παίζω ποδόσφαιρο, αλλά τα υπόλοιπα τα πήρα προπονώντας τον εαυτό μου και προετοιμαζόμενος σχολαστικά για να δεχτώ οποιοδήποτε αποτέλεσμα».
  • «Κάθε παιδί στον κόσμο που παίζει ποδόσφαιρο θέλει να γίνει Πελέ. Έχω μεγάλη ευθύνη να τους δείξω όχι μόνο πώς θα γίνουν ποδοσφαιριστές, αλλά και πώς θα γίνουν άνθρωποι».
  • «Για να επικρατήσει, ένας προπονητής πρέπει να έχει καλές γνώσεις και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί να γίνει δήμιος, αυτό το λάθος συνήθως πληρώνεται ακριβά γιατί οι μεγάλες ομάδες, όπως και οι μεγάλες εταιρείες, χτίζονται ως ενότητα και ομαδική εργασία, όχι με μαστίγιο».
  • «Χάρη στο ποδόσφαιρο, ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο. Έκανα φιλίες και δημιούργησα δεσμούς αγάπης παντού. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο έπαθλο που έχω κερδίσει ποτέ».
  • «Είμαι γνωστός περισσότερο από τον Ιησού Χριστό. Ακόμα κι αν είναι βλάσφημο υπάρχει λογική. Είμαι Καθολικός και ξέρω τι σημαίνει ο Ιησούς με τις αξίες του. Όμως ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που πιστεύουν σε κάτι άλλο: στην Ασία, για παράδειγμα, υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια Βουδιστές. Ίσως δεν ξέρουν ποιος είναι ο Χριστός, αλλά έχουν ακούσει για τον Πελέ...».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία]

Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με: