Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παναγιώτης Κονδύλης

Από Βικιφθέγματα

Ο Παναγιώτης Κονδύλης (17 Αυγούστου 1943 – 11 Ιουλίου 1998) ήταν Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας. Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου του δημοσιεύθηκε πρώτα στα γερμανικά και κατόπιν στην ελληνική γλώσσα, συνήθως σε δική του μετάφραση. Ασχολήθηκε με την ιστορία των φιλοσοφικών ιδεών, αλλά και με θέματα κοινωνικής οντολογίας, κοινωνιολογικά και ιστορικά, με τη γεωπολιτική και τη σύγχρονη πολιτική. Ανέπτυξε ιδιαίτερη μέθοδο κριτικής μελέτης και αποτίμησης των φαινομένων, την οποία χαρακτήρισε αξιολογικά ουδέτερη. Υπερασπίστηκε την αξιολογική ελευθερία, στο πλαίσιο μιας «θεωρίας της απόφασης» περιγραφικής και αυτόνομης, που δεν επιθυμεί την «ισχύ» σε κοινωνικό επίπεδο και την επιβολή, αλλά την κατανόηση και τη διαμαρτυρία. Ο Παναγιώτης Κονδύλης υπήρξε ένας από τους λιγοστούς σύγχρονους Έλληνες διανοούμενους με πρωτότυπο στοχασμό.


Αποφθέγματα[επεξεργασία]

Απ’ όλα προτιμώ περισσότερο τη μετριοφροσύνη των αμόρφωτων. Όμως από το θράσος των ημιμαθών προτιμώ τη ματαιοδοξία των πεπαιδευμένων.
Παναγιώτης Κονδύλης, «Στοχασμοί και αποφθέγματα», Νέα Εστία 1717 (Νοέμβριος 1999) σ. 497· μετάφραση από τα γερμανικά: Λάμπρος Λαρέλης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία]

Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με: