Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νικηφόρος Βρεττάκος

Από Βικιφθέγματα

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (Κροκεές Λακωνίας 1 Ιανουαρίου 1912 - 4 Αυγούστου 1991) ήταν Έλληνας ποιητής και πεζογράφος.

Για την Ελληνική γλώσσα

[επεξεργασία]
(Από ομιλία στο 16ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο και στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο Ελληνικής Διασποράς. Δημοσιευμένο στο περιοδικό "Ευθύνη", 230 (1991), σ. 49-53)
  • Η γλώσσα μας έχει αρρωστήσει, η διάγνωση δεν χωράει καμμιά αμφισβήτηση. Και σ' αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μ' έναν κοινό ασθενή. Ο ασθενής είναι μέγας γιατί ταυτίζεται με την ίδια την εθνική μας υπόσταση. Αρρώστεια της γλώσσας σημαίνει αρρώστεια του έθνους. Είναι φανερό: Η συρρίκνωση, η παραμόρφωση, η γενική της φθορά, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την έκπτωση των εθνικών, πολιτικών και ηθικών αξιών της χώρας μας.
  • Σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει ένα τέτοιο αντίστοιχο φαινόμενο. Μια τόσο μακρόβια δηλαδή και τόσο ανθεκτική γλώσσα. Το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με την μακροβιότητα και την ανθεκτικότητα του ελληνικού ψυχισμού.
  • Καταργούμε τα πνεύματα και τους τόνους. Καταργούμε δηλαδή τα άγκιστρα που μας συνδέουν με την ελληνική παράδοση. (...) Αν μου ζητούσαν να ζωγραφίσω την Ελλάδα ανάπηρη, θα την έγραφα χωρίς πνεύμα και μ' ένα λάμδα.
  • Όλο αυτό το κλίμα του λεκτικού λαϊκισμού (...) καταλαβαίνουμε πως δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει μια αφανής σύγκρουση πολιτισμού και πολιτικού συμφέροντος. Η πολιτική κάποτε στηρίζεται στην αγνωσία των μαζών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε την εθνική μας άμυνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[επεξεργασία]
Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με: