Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μίλοβαν Τζίλας

Από Βικιφθέγματα

Ο Μίλοβαν Τζίλας (σερβ. κυριλλ. Милован Ђилас) ήταν Γιουγκοσλάβος Μαυροβούνιος Παρτιζάνος ηγέτης, ηγέτης της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας κατά τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της και αντιφρονούντας και επικριτής του κομμουνισμού μετά το 1954.

Φθέγματα[επεξεργασία]

  • "Η Ιστορία θα συγχωρέσει τους κομμουνιστές για πολλά, αποδεικνύωντας ότι ήταν αναγκασμένοι από τις περιστάσεις και από την ανάγκη για άμυνα να καταφύγουν σε βιαιότητες. Αλλά η κατάπνιξη κάθε διαφορετικής άποψης και το μονοπώλειο των ιδεών, για την προστασία των προσωπικών τους συμφερόντων θα καθηλώσει για πάντα τους κομμουνιστές σε ένα σταυρό ντροπής".
    • Μίλοβαν Τζίλας, Νέα Τάξη, Ανάλυση του Κομμουνιστικού Συστήματος, Εκδόσεις Ορίζων, σελ. 169
  • "Κάθε έγκλημα ήταν δυνατό για τον Στάλιν και δεν υπήρχε στην πραγματικότητα κανένα που να μην διέπραξε. Οποιαδήποτε μέτρα κι αν χρησιμοποιήσουμε για να τον κρίνουμε σε κάθε γεγονός -ας ελπίσουμε για όλους τους αιώνες που θα έρθουν- σ' αυτόν θα πέσει η δόξα ότι στάθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην Ιστορία. Γιατί σ' αυτόν συναπαντιώνταν η εγκληματική αναισθησία ενός Καλιγούλα, η ευγένεια ενός Βοργία και η ωμότητα ενός τσάρου, του Ιβάν του Τρομερού".
    • Μίλοβαν Τζίλας, Συνομιλίες με τον Στάλιν, Εκδόσεις Καμαρινοπούλου, σελ. 167
  • "Ο κομμουνισμός δεν μπορεί ούτε να βελτιωθεί, ούτε να αλλάξει, πρέπει να φύγει από το προσκήνιο".
    • Δημήτρης Γουσίδης, Φλογισμένα Βαλκάνια, Συνέντευξη του Μίλοβαν Τζίλας, σελ. 16