Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάθε παιδί μου γράμματα

Από Βικιφθέγματα

Η κινηματογραφική ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα είναι δραματική κωμωδία του 1981 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θεόδωρου Μαραγκού. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Διαμαντόπουλος (Περικλής), Άννα Μαντζουράνη (Ελπίδα), Νίκος Καλογερόπουλος (Σωκράτης), Κώστας Τσάκωνας (Δημοσθένης) και Ρένα Καζάκου (Χρυσάνθη).

Διάλογοι[επεξεργασία]

Δημοσθένης: Όταν ήμουν στο Λονδίνο και αναζητούσα τι τομέα θα διαλέξω, η Κυβέρνηση εξήγγελλε νέα μέτρα για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. [...] Βέβαια, εκείνο τον καιρό ένας μεγαλοβιομήχανος έλεγε ότι ο ορυκτός μας πλούτος είναι προίκα της καθυστερημένης Ελλάδας για το γάμο της με την προηγμένη Ευρώπη. [...] Αυτό εγώ τότε δεν το έλαβα υπόψη. Γιατί σκέφτηκα και είπα: «Τι πάει να κάνει αυτός, πάει να τα βάλει με το κράτος;» Πού να ξέρω όμως ότι κράτος στην ουσία είναι αυτός! Όχι μόνο τον ορυκτό μας πλούτο δώσαμε προίκα στην ΕΟΚ, κυρίως στην ΕΟΚ, αλλά όλη την Ελλάδα! Πού να φανταστώ εγώ όταν σπούδαζα επιστήμονας ότι θα γινόμουνα μία προίκα. Όλη η Παιδεία έχει γίνει μία προίκα! Τι τα θες φίλε μου, η ουσία είναι ότι αυτοί ΔΕΝ είναι πατριώτες.
Περικλής: Τι 'ναι αυτά που λες γιε μου;
Δημοσθένης: Δυστυχώς, από 'κει ξεκινάει το κακό πατέρα.
Περικλής: Μα.. αυτά τα λένε οι κομμουνισταί.
Δημοσθένης: Όλος ο κόσμος τα λέει.
Περικλής: Και από πότε έπαψαν να είναι πατριώτες;
Δημοσθένης: Και πότε ήτανε;
[μικρή παύση]
Περικλής: Παιδί μου..

Δημοσθένης[επεξεργασία]

Έξι χρόνια στο δημοτικό. Έξι χρόνια στο γυμνάσιο, δώδεκα. Έξι χρόνια στο πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο εξωτερικό, εικοσιτέσσερα. Και έξι χρόνια μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριανταέξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; Τι γίνανε έξι χρόνια;

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία]

Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με: