Γκρέτα Τούνμπεργκ

Από Βικιφθέγματα
Για πολύ καιρό, οι πολιτικοί και οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας δεν έχουν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, αλλά θα κάνουμε πολλά περισσότερα για να εγγυηθούμε ότι θα το σταματήσουν. Απεργούμε επειδή έχουμε κάνει τις εργασίες μας για το σπίτι και εκείνοι δεν το έχουν κάνει.
Είμαι εδώ για να πω ότι το σπίτι μας φλέγεται. Θέλω να δράσετε όπως δράτε σε μια κρίση. Θέλω να δράσετε όπως θα δράσετε όταν το σπίτι σας φλέγεται. Επειδή φλέγεται.
Διαδήλωση για το κλίμα στη Γενεύη (6 Απριλίου 2019)
Ενωθείτε κάτω από την επιστήμη, αυτό είναι το αίτημά μας.
Σήμερα χρησιμοποιούμε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά...Δεν υπάρχουν πολιτικές για να το αλλάξουν... οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν.
Μιλάτε μόνο σχετικά με την πρόοδο με τις ίδιες κακές ιδέες που μας έφεραν σε αυτό το χάλι.
Δεν μπορούμε να λύσουμε μια κρίση χωρίς να την αντιμετωπίσουμε ως κρίση. Και αν οι λύσεις εντός του συστήματος είναι τόσο αδύναμες να βρεθούν, τότε μήπως πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα;
Απεργία για το κλίμα στο Βερολίνο, 25 Ιανουαρίου 2019
Πρέπει να καταλάβουμε την έκτακτη ανάγκη της κατάστασης. Η ηγεσία μας έχει αποτύχει. Οι νέοι πρέπει να ρίξουν τις ευθύνες στις παλαιότερες γενιές για το μπέρδεμα που έχουν δημιουργήσει. Πρέπει να οργιστούμε και να μετατρέψουμε τον θυμό σε δράση.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2003) είναι Σουηδή ακτιβίστρια για τη κλιματική αλλαγή. Τον Αύγουστο του 2018 ξεκίνησε τις μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα και στις αρχές του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μίλησε στη σύνοδο των ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή επικρίνοντας τους πολιτικούς για την απραξία τους στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.


Αποφθέγματα[επεξεργασία]

2019[επεξεργασία]

 • Αυτό συμβαίνει όλη την ώρα. Αυτό είναι βασικά ότι ακούω. Η πιο συχνή κριτική είναι ότι χειραφετούμαι και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε παιδιά για πολιτικούς σκοπούς, επειδή αυτό είναι κατάχρηση και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι τέτοιο για τον εαυτό μου κ.ο.κ. Και νομίζω ότι αυτό είναι τόσο ενοχλητικό! Επίσης μου επιτρέπεται να έχω άποψη - γιατί εγώ να μην είμαι ικανή να σχηματίσω την δική μου γνώμη και να προσπαθήσω να αλλάξω τις σκέψεις των ανθρώπων;
  Αλλά είμαι σίγουρη ότι εσείς επίσης το ακούτε πολύ, επειδή είστε πολύ νέοι και πολύ άπειροι. Τιμίως δεν μπορώ να πιστέψω πως καταφέρνετε να μένετε τόσο δυνατοί.
 • Πολλά άτομα, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουν χώρες όπως την Σουηδία, τη Νορβηγία ή τη Φινλανδία ως χώρες-πρότυπα – έχουμε τομέα καθαρής ενέργειας και ούτω καθεξής. Η Σουηδία είναι μια από τις 10 χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στα υψηλά οικολογικά αποτυπώματα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Φύση – αν μετρήσετε τον δείκτη τιμών καταναλωτή, τότε είμαστε μεταξύ των χειρότερων κατά κεφαλήν.
  Στην Σουηδία, το πιο κοινό επιχείρημα είναι ότι δεν πρέπει να δράσουμε επειδή είμαστε μια πολύ μικρή χώρα με περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους – πρέπει να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο να βοηθάμε άλλες χώρες. Αυτό είναι τελείως απογοητευτικό, επειδή πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε σχετικά με το ποιος ή τι πρέπει να αλλάξει πρώτα; Γιατί να μην πάρουμε τον ηγετικό ρόλο;
 • Απόσπασμα από την ομιλία της στο συνέδριο Λαμπερών Μυαλών στη Στοκχόλμη: Επειδή δεν έχω το βίντεο ακόμα, το κοινοποιώ κάπως έτσι. Γύρω στο 2030, θα είμαστε σε μια θέση όπου προφανώς θα ορίσουμε μια μη αναστρέψιμη αλυσιδωτή αντίδραση πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, το οποίο προφανώς θα οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού μας όπως τον γνωρίζουμε. Εκτός εάν αυτή την ώρα, λάβουν χώρα μόνιμες και χωρίς προηγούμενο αλλαγές σε όλους τους τομείς της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας. Συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 50%. Και παρακαλώ σημειώστε ότι αυτοί οι υπολογισμοί εξαρτώνται σε εφευρέσεις που δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα σε κλίμακα. Επίσης αυτοί οι επιστημονικοί υπολογισμοί δεν περιλαμβάνουν τα πιο απροσδόκητα σημεία ανατροπής και βρόχους ανατροφοδότησης. Αυτοί οι υπολογισμοί δεν στοχεύουν στην θέρμανση που κρύβεται από τη τοξική μόλυνση του αέρα. Ούτε το τομέα της επιείκιας που είναι απαραίτητη για να κάνουμε την Συμφωνία των Παρισίων να δουλέψει σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτοί οι υπολογισμοί υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα, οι οποίες διεξάγονται απ'όλα τα έθνη μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Επομένως εφόσον πρέπει να μείνουμε κάτω τους 1.5 βαθμούς του ορίου υπερθέρμανσης, το οποίο είναι ακόμη πιθανό εντός των νόμων της φυσικής, πρέπει να αλλάξουμε σχεδόν τα πάντα. Πρέπει να ξεκινήσουμε να ζούμε υπό τα πλανητικά όρια. Αυτό θα είναι μια δραστική αλλαγή για πολλούς αλλά όχι για τους περισσότερους.
 • Ο Καναδάς κηρύττει κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Είναι τέλειο που περισσότερα κράτη και περιοχές το κάνουν. Αλλά θυμηθείτε: Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος. Ξεχάστε τα "ουδέτερα για το κλίμα" και τον έξυπνο υπολογισμό. Οι εκπομπές μας πρέπει να ξεκινήσουν την κατεύθυνση προς το μηδέν. Τώρα.
 • Ο πάπας Φραγκίσκος έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης.
 • 43η εβδομάδα για την Σχολική απεργία. Παρόλο που οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν και το σχολείο τελείωσε, συνεχίζουμε.
  #fridaysforfuture #schoolstrike4climate #climatestrike
 • Για πολύ καιρό, οι πολιτικοί και οι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας δεν έχουν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, αλλά θα κάνουμε πολλά περισσότερα για να εγγυηθούμε ότι θα το σταματήσουν. Απεργούμε επειδή έχουμε κάνει τις εργασίες μας για το σπίτι και εκείνοι δεν το έχουν κάνει.
 • Συχνά μιλώ σε άτομα που λένε, "Όχι, πρέπει να έχουν ελπίδα και να εμπνέουν ο ένας τον άλλον, και όχι να τους πούμε τόσα αρνητικά πράγματα" . . .  Αλλά, όχι - πρέπει να το πούμε όπως είναι. Επειδή δεν υπάρχουν θετικά πράγματα να πούμε, τι πρέπει να κάνουμε, να διαδώσουμε ψεύτικες ελπίδες; Δεν μπορούμε να το κάνουμε, πρέπει να τους πούμε την αλήθεια.
 • Αυτός ο στόχος δεν είναι επαρκής για να προστατέψει το μέλλον των παιδιών που μεγαλώνουν σήμερα. Αν η ΕΕ προτίθεται να κάνει την δίκαιη συνεισφορά της εντός του προϋπολογισμού για το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, τότε χρειάζεται μείωση [των εκπομπών] κατά τουλάχιστον 80 τοις εκατό μέχρι το 2030, και αυτό περιλαμβάνει την αεροπορία και το ναυτικό τομέα... Απλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για εμάς να μεγαλώσουμε και να γίνουμε οι υπεύθυνοι.
 • Ενωθείτε κάτω από την επιστήμη, αυτό είναι το αίτημά μας. (η Τούνμπεργκ μίλησε σε συνέλευση ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κοινωνικοοικονομικής Επιτροπής).

"Δεν δράσατε εγκαίρως" (Απρίλιος 2019)[επεξεργασία]

 • Η αποφυγή της κλιματικής διάλυσης θα απαιτήσει καθεδρική σκέψη. Πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια ενώ ίσως να μην ξέρουμε ακριβώς πως να χτίσουμε το πάτωμα.
 • Μας κοροϊδέψατε. Μας δώσατε ψεύτικες ελπίδες. Μας είπατε ότι μέλλον είναι κάτι που πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Και το λυπηρότερο πράγμα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την παραμικρή ιδέα της τύχης που μας περιμένει. Δεν θα το καταλάβουμε μέχρι να είναι πολύ αργά. Και ακόμα είμαστε οι τυχεροί. Αυτοί που ήδη επηρεάζονται περισσότερο ήδη υποφέρουν από τις συνέπειες. Αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται.
 • Δεν ακούσατε στην επιστήμη επειδή το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι λύσεις που θα σας επιτρέψουν να κάνετε ότι κάνατε προηγουμένως. Όπως τώρα. Και αυτές οι απαντήσεις πλέον δεν υπάρχουν. Επειδή δεν δράσατε εγκαίρως.

Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή (Φεβρουάριος 2019)[επεξεργασία]

 • Πρέπει να επικεντρώσουμε κάθε ίντσα της ύπαρξής μας στην κλιματική αλλαγή, επειδή αν αποτύχουμε τότε όλα τα επιτεύγματα και η πρόοδος μας θα πάνε στράφη και ότι θα παραμείνει από την κληρονομιά των πολιτικών αρχηγών μας θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία στην ανθρώπινη ιστορία. Και θα μνημονεύονται ως οι μεγαλύτεροι κακοποιοί όλων των εποχών, επειδή επέλεξαν να μην ακούν και να μη δράσουν.
 • Μάθαμε ότι η ΕΕ σκοπεύει να βελτιώσει τους στόχους της για την μείωση των εκπομπών. Στο νέο στόχο, η ΕΕ προτείνει την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030. Μερικοί λένε ότι είναι καλό ή φιλόδοξο. Αλλά αυτός ο στόχος δεν είναι αρκετός για να κρατήσει την παγκόσμια υπερθέρμανση κάτω των 1.5 βαθμών Κελσίου. Αυτός ο στόχος δεν είναι επαρκής για να προστατέψει το μέλλον των παιδιών που μεγαλώνουν σήμερα. τότε χρειάζεται μείωση [των εκπομπών] κατά τουλάχιστον 80 τοις εκατό μέχρι το 2030, και αυτό περιλαμβάνει την αεροπορία και το ναυτικό τομέα... Επομένως είναι περίπου δύο φορές φιλόδοξο όσο η τρέχουσα πρόταση.

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Ιανουάριος 2019)[επεξεργασία]

 • Το σπίτι μας φλέγεται. Είμαι εδώ για να πω ότι το σπίτι μας φλέγεται. [...] Θέλω να δράσετε όπως δράτε σε μια κρίση. Θέλω να δράσετε όπως θα δράσετε όταν το σπίτι σας φλέγεται. Επειδή φλέγεται.
 • Μερικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που όλοι έχουμε δημιουργήσει.Αλλά ακόμα αυτό είναι άλλο ένα άνετο ψέμα. Επειδή αν όλοι είναι ύποπτοι δεν υπάρχει κάποιος για να κατηγορήσεις. Και κάποιος υπάρχει για να κατηγορήσεις. Μερικά άτομα - μερικές εταιρείες και μερικά άτομα που κάνουν τις αποφάσεις - ξέρουν ακριβώς τι αξίες θυσιάζουν για να συνεχίσουν να παράγουν αφάνταστες ποσότητες χρημάτων.
 • Θεωρώ ότι είναι τρελό ότι οι άνθρωποι που έρχονται να μιλήσουν για το κλίμα φτάνουν με ιδιωτικά τζετ.

2018[επεξεργασία]

 • Δεν υπάρχουν έκτακτες συναντήσεις, επικεφαλίδες, έκτακτες ειδήσεις. Κανένας δεν δρα σαν να είμαστε σε κρίση. Ακόμη και οι περισσότεροι κλιματικοί επιστήμονες ή πράσινοι πολιτικοί συνεχίζουν να πετάνε σε όλο το κόσμο, συνεχίζοντας να τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά. … Σήμερα χρησιμοποιούμε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά. Δεν υπάρχουν πολιτικές για να το αλλάξουν. Δεν υπάρχουν κανόνες για να κρατηθεί το πετρέλαιο στο έδαφος. Επομένως δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο παίζοντας με τους κανόνες. Επειδή οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Όλα πρέπει να αλλάξουν. Και πρέπει να ξεκινήσει σήμερα.
 • Πρέπει να καταλάβουμε την έκτακτη ανάγκη της κατάστασης. Η ηγεσία μας έχει αποτύχει. Οι νέοι πρέπει να ρίξουν τις ευθύνες στις παλαιότερες γενιές για το μπέρδεμα που έχουν δημιουργήσει. Πρέπει να οργιστούμε και να μετατρέψουμε τον θυμό σε δράση.

"Κλέβετε το μέλλον μας" (Δεκέμβριος 2018)[επεξεργασία]

 • Μιλάτε μόνο σχετικά με την πρόοδο με τις ίδιες κακές ιδέες που μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Ακόμα και όταν το μόνο ευαίσθητο πράγμα για να κάνετε είναι να πατήσετε το φρένο έκτακτης ανάγκης. Δεν είστε αρκετά ώριμοι να το πείτε όπως είναι. Ακόμα και αυτό το βάρος που αφήνετε για τα παιδιά σας.
 • Κοντεύουμε να θυσιάσουμε τον πολιτισμό μας για να έχουν την ευκαιρία ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων να συνεχίσουν να δημιουργούν έναν πολύ μεγάλο εισόδημα. [...] Αλλά είναι τα βάσανα των πολλών που πληρώνουν για τις πολυτέλειες λίγων. [...] Λέτε ότι αγαπάτε τα παιδιά σας παραπάνω από οτιδήποτε. Και πάλι τους κλέβετε το μέλλον.
 • Δεν μπορούμε να λύσουμε μια κρίση χωρίς να την αντιμετωπίσουμε ως κρίση. [...] Και αν οι λύσεις εντός του συστήματος είναι τόσο αδύναμες να βρεθούν, τότε μήπως πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα;
 • Δεν ήρθαμε εδώ να ικετεύσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες να το φροντίσουν. Μας έχετε αγνοήσει στο παρελθόν και θα μας αγνοήσετε και πάλι. Έχετε μείνει από δικαιολογίες και ο χρόνος μας τελειώνει. Έχουμε έρθει για να σας πούμε για την αλλαγή που έρχεται, ανεξαρτήτως αν σας αρέσει ή όχι. Η πραγματική εξουσία ανήκει στον λαό.

"Σχολική απεργία για το κλίμα" (Δεκέμβριος 2018)[επεξεργασία]

 • Για 25 χρόνια, αμέτρητα άτομα συγκεντρώνονται έξω από τις συνεδριάσεις των ΟΗΕ για το κλίμα ζητώντας από τους επικεφαλείς των χωρών τους να σταματήσουν τις εκπομπές. Αλλά καθαρά αυτό δεν πιάνει αφού οι εκπομπές αερίων συνεχίζουν να αυξάνονται. Επομένως δεν θα τους ζητήσω τίποτα. Αντί γι'αυτό θα ζητήσω από τους κατοίκους του κόσμου να συνειδητοποιήσουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί μας έχουν αποτύχει, επειδή αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή κρίση και δεν υπάρχει χρόνος να συνεχίσουμε αυτό το δρόμο της τρέλας.

"Σχεδόν όλα είναι άσπρα και μαύρα" (Οκτώβριος 2018)[επεξεργασία]

 • [...] γιατί πρέπει να μελετάω για ένα μέλλον το οποίο σύντομα δεν θα υπάρχει, όταν απολύτως κανένας δεν κάνει τίποτα για να σώσει εκείνο το μέλλον; Και ποια είναι η ουσία το να μαθαίνεις πράγματα εντός του σχολικού συστήματος όταν τα πιο σημαντικά πράγματα που δίνονται από την καλύτερη επιστήμη του ίδιου σχολικού συστήματος σημαίνει απολύτως τίποτα στους πολιτικούς και την κοινωνία μας;
 • Σήμερα χρησιμοποιούμε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά. [...] Δεν υπάρχουν πολιτικές για να το αλλάξουν. Δεν υπάρχουν κανόνες για να κρατηθεί το πετρέλαιο στο έδαφος. Επομένως δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο παίζοντας με τους κανόνες. Επειδή οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Όλα πρέπει να αλλάξουν. Και πρέπει να ξεκινήσει σήμερα.
  • Διακήρυξη εξέγερσης, Επανάσταση κατά της εξέγερσης, Πλατεία του Κοινοβουλίου, Λονδίνο, 31 Οκτωβρίου 2018.

Αποφθέγματα για την Τούνμπεργκ[επεξεργασία]

 • Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα που ξεκίνησε τις απεργίες για το κλίμα της Παρασκευή, αποφοίτησε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με 14 Α και 3 Β. Έχει αυτούς τους τέλειους βαθμούς παρόλο που απέχει από το σχολείο πολύ περισσότερο από σχεδόν όλους τους ακολούθους της: Ως αρχηγός ενός κινήματος, μια διεθνή διασημότητα και υποψήφιος για Νόμπελ ειρήνης, έχει ταξιδέψει εκτεταμένα στη τελευταία σχολική χρονιά.
 • Η αντίθεση μεταξύ του ακαδημαϊκού κατορθώματος της Τούνμπεργκ και το ιστορικό απουσιών δίνει σημαντικές ερωτήσεις. Τι είδος παραδείγματος όρισε για τα εκατομμύρια παιδιά που άφησαν το σχολείο για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις για το κλίμα; Η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, και είναι έτσι, γιατί πρέπει να απαιτείται για κάποιον σαν την Τούνμπεργκ; Στην Σουηδία, εννέα χρόνια φοίτησης στο σχολείο είναι υποχρεωτικά και η φοίτηση στο σπίτι είναι πρακτικά παράνομη...
 • Ποιο το πρόβλημα αν η Τούνμπεργκ προσφέρει στα άτομα που σχεδιάζουν τις πολιτικές δύο μηνύματα στην τιμή του ενός; Το πρώτο είναι φυσικά για το κλίμα. Αλλά το δεύτερο είναι ότι δεν έρχεται το τέλος του κόσμου αν η σχολική εβδομάδα μικρύνει κατά μια μέρα. Το να πας σε ένα συλλαλητήριο και να διαβάσεις για τα ζητήματα που επικαλείται μπορεί να έχει καλύτερες συνέπειες από το να κάτσεις σε μια σχολική καρέκλα... Το σχολείο στο σπίτι δεν είναι η απάντηση... Εκ μέρους της, η Τούνμπεργκ πλέον δεν σπαταλά τον χρόνο της, τουλάχιστον για τώρα. Έχει πάρει άδεια για την επόμενη σχολική χρονιά για να συνεχίσει τον ακτιβισμό της. Το σχολείο από το οποίο θα αποφοιτήσει πιθανότατα δεν θα θέσει αυστηρές απαιτήσεις παρακολούθησης των μαθητών σε πιθανό νικητή του Νόμπελ Ειρήνης.
 • Στις μέρες μας, έχει απορρίψει την κριτική για τις κινητοποιήσεις από εκπαιδευτικές αρχές, λέγοντας στο γραφείο εκπαίδευσης του Χονγκ Κονγκ: “Παλεύουμε για το μέλλον μας. Δεν βοηθά αν έχουμε να πολεμήσουμε τους ενήλικες, επίσης.” Σε ένα αυστραλό υπουργό εκπαίδευσης, του είπε ότι τα λόγια του "ανήκουν σε μουσείο".
 • Οι μαθητές που απεργούν από σχολεία όλου του κόσμου, ζητώντας δράση για τη κλιματική αλλαγή, έχουν εκδώσει ένα ανένδοτο ανοικτό μήνυμα λέγοντας: "Πρόκειται να αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, ανεξαρτήτως αν σας αρέσει ή όχι." Το γράμμα, το οποίο δημοσίευσε ο Γκάρντιαν, λέει: “Ενωμένοι θα συγκεντρωθούμε στις 15 Μαρτίου και πολλές άλλες φορές μέχρι να δούμε κλιματική δικαιοσύνη... Η Τούνμπεργκ, 16 χρόνων σήμερα, ξεκίνησε τις απεργίες από μια σόλο απεργία ξεκινώντας στα τέλη του περασμένου Αυγούστου... ήταν μια από τις περίπου 3.000 διαδηλώτριες και διαδηλωτές στην Αμβέρσα στο Βέλγιο τη Πέμπτη, και ενώθηκε με τους διαδηλωτές στο Αμβούργο το πρωί της Παρασκευής...
 • Η καταγραφή του γρήγορα αυξανόμενου αριθμού διαμαρτυριών είναι δύσκολη, αλλά πολλές εγγράφονται στο FridaysForFuture.org. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί περίπου 500 διαδηλώσεις σε 51 χώρες για τις 15 Μαρτίου, κάνοντας την τη μεγαλύτερη ημέρα με απεργίες μέχρι τώρα. Οι μαθητές σχεδιάζουν να απέχουν από τα μαθήματά τους στην δυτική Ευρώπη, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βραζιλία και τη Χιλή, και από την Αυστραλία μέχρι το Ιράν, την Ινδία και την Ιαπωνία.
 • Στους τελευταίους έξι μήνες, έχει γίνει υπεραστέρας του κινήματος για την κλιματική αλλαγή. Η απεργία της, η οποία ξεκίνησε κάθοντας μόνη δίπλα στο κοινοβούλιο, τράβηξε γρήγορα το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης...Μιλάει απαλά, συχνά απλά νεύοντας όταν ομιλεί... μιλά μόνο όταν είναι απαραίτητα.
 • Λέει ότι ο πατέρας της συχνά τη ρωτά να μετριάσει τις ομιλίες τις οποίες γράφει μόνη της. “Τρομάζει όταν τα διαβάζει, είναι σαν να λέει, δεν έπρεπε να το πεις αυτό, είναι τόσο προκλητικό,” λέει...
 • Η δεκαεξάχρονη ηγέτιδα της κλιματικής δράσης Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν δίπλα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ τη Πέμπτη στις Βρυξέλλες καθώς έλεγε-μετά από εβδομάδες σχολικών απεργιών ανά τον κόσμο τις οποίες ενέπνευσε η Σουηδή έφηβη—ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άκουσε τις ανάγκες των νέων ατόμων και δεσμεύτηκε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα 7 χρόνια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός ταχέως θερμαινόμενου πλανήτη.

2018[επεξεργασία]

 • "Πρέπει να θεωρήσουμε τις παλαιότερες γενιές υπεύθυνες για το χάλι που έχουν δημιουργήσει. ... και να τους πείτε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ρισκάρουν το μέλλον μας έτσι." Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ καλεί τους νέους να χρησιμοποιήσουν τον θυμό τους ως ακτιβισμό.
 • Καθώς κυβερνητικοί υπουργοί από όλο το κόσμο συγκεντρώνονται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, για τις τελευταίες μέρες της 24ης συνόδου για το κλίμα, μιλάμε με την 15χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία κατήγγειλε τους πολιτικούς για την αδράνεια τους στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έχει συγκεντρώσει παγκόσμια προσοχή καθώς ξεκίνησε μια εβδομαδιαία απεργία για το κλίμα στην πατρίδα της στην Σουηδία.
 • Η Τούνμπεργκ έχει μια αφύσικη ικανότητα να συγκεντρώνεται... "Μπορώ να κάνω το ίδιο πράγμα για ώρες" είπε.... Ξεκίνησε να ερευνεί για τη κλιματική αλλαγή και έμεινε στο θέμα για έξι χρόνια. Σταμάτησε να τρώει κρέας και να αγοράζει μη απαραίτητα προϊόντα. Το 2015, σταμάτησε να πετά με αεροπλάνα, και ένα χρόνο αργότερα, η μητέρα της την ακολούθησε δίνοντας τέλος σε μια διεθνή συναυλιακή καριέρα. Η οικογένεια έχει εγκαταστήσει ηλιακές μπαταρίες και άρχισαν να καλλιεργούν λαχανικά σε μια εγκατάσταση έξω από τη πόλη. Για να με βρουν στην κεντρική Στοκχόλμη, η Τούνμπεργκ και ο πατέρας της ήρθαν με τα ποδήλατα τους μετά από μισή ώρα, η οικογένεια έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που το χρησιμοποιούν μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Παραπομπές[επεξεργασία]