Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γκούσταφ Κλιμτ

Από Βικιφθέγματα
Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με:

Ο Γκούσταφ Κλιμτ (14 Ιουλίου 1862 – 6 Φεβρουαρίου 1918) ήταν Αυστριακός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης (Sezession) της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Art Nouveau.

Από πηγές[επεξεργασία]

  • «Δεν είμαι εύκολος στα λόγια, προφορικά ή γραπτά, ιδιαίτερα όταν υποτίθεται ότι πρέπει να μιλήσω για τον εαυτό μου ή για τη δουλειά μου. Όταν χρειάζεται να γράψω ένα απλό γράμμα, τρομάζω σαν να πρόκειται να πάθω ναυτία».
  • «Δεν υπάρχει αυτοπροσωπογραφία μου. Δεν με ενδιαφέρει ο εαυτός μου ως θέμα, αλλά οι άλλοι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, κι ακόμη περισσότερο άλλα φαινόμενα. Είμαι πεπεισμένος ότι ως άτομο δεν παρουσιάζω ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει τίποτα αξιοσημείωτο σε μένα. Είμαι ζωγράφος και ζωγραφίζω καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ.»
  • «Μπορώ να ζωγραφίζω και να σχεδιάζω. Αυτό πιστεύω, και ορισμένοι λένε ότι το πιστεύουν επίσης. Όμως δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι είναι αλήθεια
  • «Όποιος θέλει να με γνωρίσει ως καλλιτέχνη, γιατί μόνο αυτό έχει ενδιαφέρον, θα πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά τους πίνακές μου και να προσπαθήσει να μάθει από αυτούς ποιός είμαι και τί θέλω».

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

  • Christian M. Nebehay, Gustav Klimt: From Drawing to Painting, Harry N Abrams 1994, ISBN 081-093-510-4
  • Gilles Néret, Γκούσταφ Κλιμτ 1862-1918, Taschen/Γνώση 2004, ISBN 960-235-676-6