Βικιφθέγματα:Διαγλωσσικές συνδέσεις

Από Βικιφθέγματα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο λογισμικό MediaWiki, οι διαγλωσσικές συνδέσεις (αγγλ. interlanguage links, συντμ. interlangs) είναι συνδέσεις από μια σελίδα σε εκδόσεις της σε άλλες γλώσσες σε ένα πολύγλωσσο εγχείρημα. Για παράδειγμα, μια διαγλωσσική σύνδεση μπορεί να υπάρχει μεταξύ άρθρων των Ελληνικών και των Αγγλικών Βικιφθεγμάτων ή του Αγγλικού και Γερμανικού Βικιλεξικού. Ο όρος που έχει επικρατήσει για τις διαγλωσσικές συνδέσεις είναι interwikis, αν και αυτός περιγράφει την γενικότερη έννοια του συνδέσμου μεταξύ διαφορετικών wikis, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά εγχειρήματα (βλ. Ονοματολογία). Στα Βικιφθέματα στην ελληνική και στις άλλες γλώσσες, οι διαγλωσσικοί σύνδεσμοι προσφέρονται από το κεντρικό αποθετήριο των Wikidata, όπου γίνεται η καταχώρηση και συντήρησή τους, και εμφανίζονται αυτόματα μέσω του λογισμικού. Για λεπτομέρειες δείτε Βικιπαίδεια:Wikidata.

Εμφάνιση[επεξεργασία]

Οι διαγλωσσικές συνδέσεις εμφανίζονται σε ένα πλαίσιο σε μια ή δύο άκρες της ιστοσελίδας ανάλογα με το skin που έχετε επιλέξει στις προτιμήσεις σας: στο Monobook στα αριστερό, στο Κλασικό στην κορυφή και το κάτω σημείο, κτλ. (Το προεπιλεγμένο skin είναι το Monobook). Το πλαίσιο έχει επικεφαλίδα άλλες γλώσσες και περιέχει μια λίστα με τα ονόματα κάθε γλώσσας για την οποία υπάρχει καταχωρημένος ένας διαγλωσσικός σύνδεσμος στον κώδικα της εμφανιζόμενης σελίδας.

Ονοματολογία[επεξεργασία]

Στην αγγλική γλώσσα για την διαγλωσσική σύνδεση χρησιμοποιείται ο όρος interwiki/s. Ο όρος έχει περάσει ως γλωσσικό δάνειο στην Ελληνική Βικιπαίδεια ως ιντερβίκι/α. Σύμφωνα με το w:en:Help:Interlanguage links, interwiki links είναι οι σύνδεσμοι προς άλλα wiki, μια γενικότερη έννοια.

Διαγλωσσικές συνδέσεις μέσα στο κείμενο μιας σελίδας[επεξεργασία]

Μέσα στο κείμενο μιας σελίδας, μια απευθείας σύνδεση μπορεί να γίνει με την εισαγωγή μίας πρόσθετης άνω και κάτω τελείας και του κωδικού της γλώσσας-στόχου πριν το όνομα της σελίδας-στόχου - π.χ. το [[:nl:Albert Einstein]] μας δίνει το nl:Albert Einstein και πατώντας το σύνδεσμο μεταβαίνουμε στο λήμμα Albert Einstein των ολλανδικών Βικιφθεγμάτων.

Δείτε επίσης[επεξεργασία]