Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιφθέγματα:Βικιφθέγματα

Από Βικιφθέγματα

Η Βικιφθέγματα είναι μία διεθνής, ανοιχτού περιεχομένου, εξελιγμένη δια συνεργασίας βάση αποφθεγμάτων, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.wiκiquote.org στο διαδίκτυο. Δημιουργείται και εξελίσσεται με τη συνεργασία εθελοντών βασιζόμενη στο λογισμικό (wiki), που σημαίνει ότι άρθρα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Το έργο ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2003, μετά από πρόταση άγνωστου χρήστη. Ιδρυτής της Βικιφθέγματα είναι ο Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί μέσω του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Wikimedia (Wikimedia Foundation).

Τι είναι τα Βικιφθέγματα[επεξεργασία]

Τα Βικιφθέγματα είναι μια ακριβής και ολοκληρωμένη συλλογή από αξιοσημείωτα αποφθέγματα.

  • Ακριβής: Τα Βικιφθέγματα στοχεύουν στην αξιοπιστία. Όπου είναι δυνατόν, προσπαθούμε να αναφέρουμε τις πηγές, κατά προτίμηση σε εκείνα τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά, διαφορετικά αναφέρουμε κάποια αξιοσημείωτη απόδοση του αποφθέγματος. Προσπαθούμε να βρούμε εκείνα τα αποσπάσματα που αποδίδονται εσφαλμένα, τα τεκμηριώνουμε σωστά και, αν είναι δυνατόν, προσδιορίζουμε την αιτία της εσφαλμένης απόδοσης.
  • Ολοκληρωμένη:Τα Βικιφθέγματα είναι χωρίς αποκλεισμούς και επιδιώκουν αποφθέγματα από πολλά διαφορετικά άτομα, λογοτεχνικά έργα, ταινίες, θέατρο, μουσική, μνημεία και ούτω καθεξής. Περιλαμβάνουν αποσπάσματα από το παρόν και το παρελθόν, καθώς και από όλους τους χώρους.
  • Αξιοσημείωτα: Θα περιοριστούμε σε αποφθέγματα τα οποία είναι αξιοσημείωτα. Ένα απόφθεγμα μπορεί να είναι αξιοσημείωτο λόγω αναγνωρισμένης φήμης που οφείλεται σε διαρκή ενδιαφέρον από πολλούς ανθρώπους, είτε επειδή αποδίδεται σε ένα σημαντικό άτομο, ή εμφανίστηκε σε ένα αξιόλογο έργο.
  • Αποφθέγματα: Τα Βικιφθέγματα είναι μια συλλογή από αποφθέγματα. Για λόγους πληρότητας, τα άρθρα θα πρέπει να έχουν μια σύντομη εισαγωγή για το θέμα, χωρίς να περιλαμβάνουν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να γραφτούν αλλού (π.χ. στη Βικιπαίδεια). Ο πρωταρχικός στόχος είναι να περιλαμβάνουν αποφθέγματα.

Ανάπτυξη[επεξεργασία]

Τα Βικιφθέγματα είχαν περίπου 2.500 άρθρα σε έξι γλώσσες τον Ιούνιο του 2004, έξι μήνες μετά την κατοχύρωση του ονόματος wikiquote.org. Στη συνέχεια οι χρήστες που μιλούσαν άλλες γλώσσες ζήτησαν το δικό τους χώρο και έτσι δημιουργήθηκαν τα Γερμανικά, Γαλλικά, η Ιταλικά και Πολωνέζικα Βικιφθέγματα. Το έργο των Βικιφθεγμάτων αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2004 υπήρχαν 15 γλώσσες. Υπήρχαν σχεδόν 6.500 άρθρα συνολικά το Δεκέμβριο του 2004, ενώ στα τέλη Μαΐου 2005 τα άρθρα έφτασαν στις 14.000. Αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη θεωρείται η Αγγλική που περιλαμβάνει 5.464 άρθρα σύμφωνα με στατιστικά της τελευταίας ημέρας του 2005, ενώ ακολουθούν η Γερμανική, η Γαλλική, η Βουλγάρικη, η Πολωνέζικη, η Πορτογαλλική και η Ιταλική, όλες με περισσότερα από 2.000 άρθρα. Στα τέλη του 2005 οι γλώσσες που αναπτύσσονται τα Βικιφθέγματα έφτασαν στις 87.

Ελληνικά Βικιφθέγματα[επεξεργασία]

Το ελληνικό ενδιαφέρον για την Βικιφθέγματα εκδηλώθηκε αρχικά τον Ιούλιο του 2004.

Δείτε επίσης[επεξεργασία]

Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με: