Ζαν Αμερύ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Βικιφθέγματα
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Chalk19 (συζήτηση | Συνεισφορές)
Νέα σελίδα: Ο '''Ζαν Αμερύ''' (γαλλικά: Jean Améry, πραγματικό όνομα στα γερμανικά: :w:de:Jean Améry|Hans Meier ή Ma...
 
Chalk19 (συζήτηση | Συνεισφορές)
μ επιμ.
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Ζαν Αμερύ''' (γαλλικά: [[:w:fr:Jean Améry|Jean Améry]], πραγματικό όνομα στα γερμανικά: [[:w:de:Jean Améry|Hans Meier ή Mayer]]· 17 Οκτωβρίου 1978) ήταν Αυστριακός συγγραφέας και διανοούμενος, από πατέρα Εβραίο και μητέρα Ρωμαιοκαθολική. Από το 1939 ζούσε στο Βέλγιο, όπου κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής έλαβε μέρος στην αντίσταση, συνελήφθη από την Γκεστάπο, βασανίστηκε και στάλθηκε σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1955 υιοθέτησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Jean Améry. Αυτοκτόνησε στο Σάλτσμπουγκ το 1978.
Ο '''Ζαν Αμερύ''' (γαλλικά: [[:w:fr:Jean Améry|Jean Améry]], πραγματικό όνομα στα γερμανικά: [[:w:de:Jean Améry|Hans Meier ή Mayer]]· 31 Οκτωβρίου 1912 - 17 Οκτωβρίου 1978) ήταν Αυστριακός συγγραφέας και διανοούμενος, που γεννήθηκε στη Βιέννη από πατέρα Εβραίο και μητέρα Ρωμαιοκαθολική. Από τον Ιανουάριο του 1939 ζούσε στο Βέλγιο, όπου κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής έλαβε μέρος στην αντίσταση, συνελήφθη από την Γκεστάπο, βασανίστηκε και στάλθηκε σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1955 υιοθέτησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Jean Améry. Αυτοκτόνησε στο Σάλτσμπουγκ το 1978.





Τελευταία αναθεώρηση της 15:35, 27 Αυγούστου 2020

Ο Ζαν Αμερύ (γαλλικά: Jean Améry, πραγματικό όνομα στα γερμανικά: Hans Meier ή Mayer· 31 Οκτωβρίου 1912 - 17 Οκτωβρίου 1978) ήταν Αυστριακός συγγραφέας και διανοούμενος, που γεννήθηκε στη Βιέννη από πατέρα Εβραίο και μητέρα Ρωμαιοκαθολική. Από τον Ιανουάριο του 1939 ζούσε στο Βέλγιο, όπου κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής έλαβε μέρος στην αντίσταση, συνελήφθη από την Γκεστάπο, βασανίστηκε και στάλθηκε σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1955 υιοθέτησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Jean Améry. Αυτοκτόνησε στο Σάλτσμπουγκ το 1978.


Αποφθέγματα[επεξεργασία]

  • Όποιος βασανίστηκε, παραμένει βασανισμένος. Η εμπειρία του βασανισμού παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένη μέσα του, ακόμα και όταν απουσιάζει κάθε κλινικά αντικειμενική ένδειξη.
Jean Améry, Πέρα από την ενοχή και την εξιλέωση [α΄ δημοσίευση στα γερμανικά, 1966], μετάφραση: Γιάννης Καλλιφατίδης (Αθήνα: Άγρα, 2009), σ. 78.