Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπέρτραντ Ράσελ

Από Βικιφθέγματα
(Ανακατεύθυνση από Ράσελ Μπέρτραντ)

Ο Μπέρτραντ Ράσελ (18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970), ήταν Βρετανός φιλόσοφος και μαθηματικός.

Από πηγές

[επεξεργασία]

Για τη θρησκεία

[επεξεργασία]
 • «Η θέση μου για τη θρησκεία είναι η θέση του Λουκρήτιου. Την θεωρώ αρρώστια που την προκαλεί ο φόβος και πηγή απερίγραπτης αθλιότητας για το ανθρώπινο γένος. Ωστόσο δεν μπορώ να αρνηθώ ότι έχει κάπως συμβάλλει στον πολιτισμό. Βοήθησε πολύ παλιά στον καθορισμό του ημερολογίου και έκανε τους αιγύπτιους ιερείς να καταγράφουν με τόσο επιμέλεια τις εκλείψεις ώστε με τον καιρό ήταν ικανοί να τις προβλέψουν. Αυτές οι δύο υπηρεσίες είμαι διατεθειμένος να τις παραδεχθώ, αλλά άλλες δεν γνωρίζω.»
 • «Οι αντιρρήσεις για τη θρησκεία είναι δύο ειδών – διανοητικές και ηθικές. Η διανοητική αντίρρηση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι υπάρχει αληθής θρησκεία. Η ηθική αντίρρηση είναι ότι οι θρησκευτικές αρχές χρονολογούνται από μία εποχή όπου οι άνθρωποι ήταν σκληρότεροι από όσο είναι σήμερα και ως εκ τούτου τείνουν να διαιωνίζουν βαρβαρότητες τις οποίες η ηθική συνείδηση της εποχής διαφορετικά θα τις είχε ξεπεράσει.»
 • «Όταν λοιπόν σας λέω γιατί δεν είμαι χριστιανός, θα πρέπει να σας εξηγήσω δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο, γιατί δεν πιστεύω στον Θεό και στην αθανασία. Το δεύτερο, γιατί δεν θεωρώ ότι ο Χριστός ήταν ο καλύτερος και σοφότερος των ανθρώπων, μολονότι του αναγνωρίζω ηθική αγνότητα υψηλού βαθμού.»
 • «Πιστεύω ότι η θρησκεία βασίζεται κυρίως στο φόβο. Είναι εν μέρει ο τρόμος του αγνώστου και εν μέρει, καθώς είπα, η επιθυμία να αισθάνεσαι ότι έχεις έναν μεγάλο αδελφό που θα σου συμπαρασταθεί σε όλα σου τα προβλήματα. Ο φόβος είναι η βάση της όλης υπόθεσης - ο φόβος του μυστηριώδους, φόβος της ήττας, φόβος του θανάτου. Ο φόβος είναι πατέρας της σκληρότητας και ως εκ τούτου δεν είναι να απορεί κανείς που σκληρότητα και θρησκεία πάνε χέρι-χέρι.»
 • Η μέθη είναι προσωρινή αυτοκτονία. The Conquest of Happiness
  • Drunkenness is temporary suicide.
 • Η αγάπη και η γνώση με ανέβαζαν στους ουρανούς, αλλά πάντα ο οίκτος με ξαναγύριζε στη γη. Κραυγές πόνου αντιλαλούσαν στην καρδιά μου παιδιών που πεινούσαν, θυμάτων που βασανίζονταν γέρων που αφήνονταν αβοήθητοι. Λαχταρώ να ελαφρύνω τον πόνο, αλλά δεν μπορώ και έτσι, και γω υποφέρω. The Autobiography of Bertrand Russell
 • Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος
 • Μη φοβάσαι να έχεις εκκεντρικές απόψεις, γιατί κάθε άποψη που σήμερα είναι γενικά αποδεκτή, κάποτε ήταν εκκεντρική.
  • Do not fear to be eccentric in opinion, for every opinion now accepted was once eccentric.
  • A Liberal Decalogue, από το «The best answer to fanaticism: Liberalism», New York Times Magazine (16 Δεκεμβρίου 1951)

Βιβλιογραφία

[επεξεργασία]
 • Bertrand Russell (μφ. Άρης Μπερλής), Κείμενα για τη θρησκεία, εκδ. Scripta, Αθήνα 2006, ISBN 960-7909-76-3

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[επεξεργασία]
Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει λήμμα σχετικό με:
Κείμενα