Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ιωάννης Φιλήμων»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ (Ο Αντιγόνη μετακίνησε τη σελίδα Ιωάννης Φιλήμων (ιστορικός) στην Ιωάννης Φιλήμων)
 
Από το "Δοκίμιον ιστορικόν περί της ελληνικής Επαναστάσεως",1860, τομ. Γ'.<ref>[http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/5/4/9/metadata-02-0000171.tkl&do=76400_03.pdf&lang=en&pageno=1&pagestart=1&width=382.56%20pts&height=601.2%20pts&maxpage=539 Φιλήμων Ιωάννης, Δοκίμιον Ιστορικόν περί της ελληνικής Επαναστάσεως], έκδοση Π. Σούτσας και Α. Κτενάς, Αθήνα, 1860, τόμ. 3.</ref>
 
'''Θέμα:''' Περιγραφές θρησκευτικώντης τελετώνέναρξης (δοξολογίες,των ορκωμοσίεςεξεγέρσεων κτλ)σε διάφορες περιοχές κατά την έναρξη διαφόρων εξεγέρσεων στη διάρκεια της ΕπανάστασηςΕπανάσταση του 1821, κατά τοποθεσία.
 
*'''Άθως:''' «…και εις τα όπλα προσεκλήθησαν πάντες οι δυνάμενοι εκ των μοναχών του όρους. Ούτω, τελετής εκκλησιαστικής γενομένης, και του μητροπολίτου Μαρωνείας Κωνσταντίου ευλογήσαντος, επανέστη ο Άθως υπό τον Εμμανουήλ Παπά, υπερμεσούντος του μαΐου.''» ( τόμ. 3, σελ. 144).
 
*'''Θήβα:''' «Εισελθόντων δεν των περί τον Βούσγον εν τη πόλει, αμέσως και ο επίσκοπος και οι αστυκοί Θηβαίοι ηνώθησαν, υψωθείσης πανηγυρικώς της σημαίας δι’ εκκλησιαστικής τελετής,…» (τ. 3, σ. 88).
 
* '''Καλάβρυτα:''' "Ούτως από της Αίτνης των Καλαβρύτων κατέβαινεν εις τας πεδιάδας ως ποταμός πυριφλεγέθων η επανάστασις". (τ. 3, σ. 21)
 
:«Ούτως εκινήθη εις τα όπλα η Πελοπόννησος άπασα, και τοιάυτά εισι τα γεγονότα κατά την κίνησιν ταύτης. Η αρχή των Καλαβρύτων εγενικεύθη δια ταχύτητος παραδειγματικής, διότι το αίσθημα της ελευθερίας γενικόν ήτο. Επομένως αι επαρχίαι άπασαι ευδιάθετοι υπήρχον, και μόνον το πρώτον περιέμενον σημείον." (τ. 3, σ. 61)
 
*'''Καλαμάτα:''' «Μετά την ενθουσιώδη … είσοδον του Μαυρομιχάλου, ετελέσθη τη επιούση παρά τον έξω της πόλεως μικρόν ποταμόν, τον ρέοντα δια των συνόρων της Λακωνίας και Μεσσηνίας, δοξολογία κοινή προς τον Ύψιστον και δέησις η περιπαθεστέρα διά την σωτηρίαν της πατρίδος. Εκεί ιερείς και ιερομόναχοι, την ιεράν περιβεβλημένοι στολήν, έφερον τας εικόνας των Αγίων, δι’ αυτών δε ηυλογήθησαν αι σημαίαι, και οιονεί ωρκίσθησαν πάντες…» ( τ. 3, σ. 26).
24

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης