Χέρμαν Γκαίριγκ

Από Βικιφθέγματα
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει υλικό σχετικό με το άρθρο:


Ο Χέρμαν Βίλχελμ Γκαίριγκ (γερμ. Hermann Wilhelm Göring) (* 12 Ιανουαρίου 1893 στο Ρόζενχαϊμ της Γερμανίας, † 15 Οκτωβρίου 1946 στη Νυρεμβέργη, αυτοκτόνησε) ήταν από τους γνωστότερους γερμανούς πιλότους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εθνικοσοσιαλιστής πολιτικός με μεγάλη επιρροή και καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου.


  • "Να με λένε Μάιερ, εάν εμφανιστεί έστω και ένα εχθρικό αεροπλάνο πάνω από την Γερμανία." - Από ομιλία στην αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  • "Ο απλός λαός φυσικά δεν θέλει τον πόλεμο. [...] Τελικά όμως οι ηγέτες του κράτους καθορίζουν την πολιτική, και πάντα είναι εύκολο να επηρεάσουν και τον λαό αναλόγως, είτε πρόκειται για δημοκρατία, φασιστική δικτατορία, το κοινοβούλιο ή κομμουνιστική δικτατορία. [...] Είναι πολύ απλό. Ο λαός πρέπει μονάχα να πληροφορηθεί ότι βρίσκεται υπό επίθεση και ότι οι ειρηνιστές δεν έχουν πατριωτισμό και ότι η στάση τους είναι επικίνδυνη για το κράτος. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί σε κάθε χώρα." – 18 Απριλίου 1946
  • "Τα μέτρα μου δε θα είναι εξασθενημένα από την γραφειοκρατία. Εδώ δεν είναι απαραίτητο να ασκήσω δικαιοσύνη, εδώ έχω μόνο να καταστρέψω και να εξολοθρεύσω, τίποτε παραπάνω!" - Από ομιλίες του Χέρμαν Γκαίριγκ στην Φραγκφούρτη και στο Έσσεν, μεταξύ 3 και 11 Μαρτίου 1933.